Kokios turi būti gruntų inžinerinių geologinių tyrimų mažaaukštei statybai apimtys?

Pagal taisykles inžinerinių geologinių tyrimų darbai prasideda nuo užsakymo (užduoties), kuriame pateikiami būsimo statinio kontūrai ant sklypo toponuotraukos, aukštis, bei požeminės statinio dalies gylis. Nurodomos tiriamųjų gręžinių bei zondavimo taškų vietos ir gyliai (intervalai).
Praktika rodo, kad 90% užsakymų tyrimams ateina žodžiu, kuriuo išreiškiamas pageidavimas: “reikia padaryti geologiją”. Užsakovas pirmiausia domisi darbų kaina. Tai natūralu. Bet dažniausiai yra taip, kad kaina kainai nelygu. O tai priklauso nuo pradinių sąlygų, kurias būtina suprasti visiems būsimiems, ypač pradedantiems jauniems statytojams. Kas yra tos pradinės sąlygos?

  1. Sklypo geologinė sąranga. Lietuvos žemės paviršiaus reljefą ir uolienų sluoksnius iki 150 m gylio suformavo ledynai ir jų tirpsmo vandenys, tarpledynmečių metu vykę geologiniai procesai. Ledyninės kilmės nuosėdų sluoksnių ypatybė yra ta, kad jie yra labai kaitūs savo litologine sudėtimi. Dažnai vyraujančios uolienos masyvuose aptinkami kitų atneštinių uolienų intarpai, nedideli minkštesni sluoksneliai, susiformavę trumpalaikių srautų metu. Pasitaiko 10-30 cm storio palaidotų durpių sluoksnių, kitokių organinės kilmės darinių, kurių buvimas projektuojamame sklype iki 6 m gylio gali būti statomo namo netolygaus sėdimo priežastimi. O dėl netolygaus pastato pamato sėdimo į pagrindo gruntą atsiranda plyšiai sienose arba pastatas gali greitai sugriūti. Tai ypač aktualu šiuolaikinei statybai, nes ir mažaaukščiai pastatai dabar yra santykinai žymiai sunkesni už tuos, kurie buvo statomi anksčiau.
Dėl didelės sluoksnių kaitos inžinerinės geologinės sąlygos gali labai skirtis net dešimties metrų atstumu. Į tai būtina atkreipti ypatingą dėmesį, kad projektavimo metu nekopijuoti kaimyniniame sklype atliktų tyrimų ir jais nesivadovauti. Kita vertus, inžinerinės geologinės sąlygos viename ir kitame atskirai paimtuose sklypuose, esančiuose skirtinguose Lietuvos galuose, gali identiškai sutapti, bet tai - jokiu būdu ne dėsningumas.
  1. Geografinė padėtis. Darbų objekto atstumas nuo bazės apsprendžia gręžimo ir zondavimo įrangos transportavimo, specialistų kelionės į objektą ir buitines išlaidas.
  2. Metų laikas: oro temperatūra ir drėgmė, žemės įšalo buvimas, pravažumas, dienos ilgumas - visa tai turi įtakos darbo našumui.
Pastato kampai laiko sienas

Mažaaukščio gyvenamo namo sienų ilgiai retai viršija 10 m. Net ir gerai sumūrytas namas dėl netolygaus grunto sėdimo gali greitai sugriūti. Skilinėjimai sienose atsiranda pirmiausia dėl netolygaus kampų sėdimo (dar blogiau - kilimo).
Todėl atliekant gruntų tyrimus ir nedidelio namo pamatų projektavimui būtina gerai ištirti gruntą pamato išorinių kampų vietose. Jie dažniausiai yra keturi. Ten pirmiausia nustatomas grunto stiprumas zondavimo pagalba, po to tose vietose išgręžiami gręžiniai gruntų litologinės sudėties nustatymui. Aprašant uolienas, vizualiai įvertinamas smėlinių gruntų grūdėtumas, tankumas, drėgmė, molinių gruntų plastiškumas, kietumas. Čia labai svarbus dalykas yra geologo patirtis - vizualinis įvertinimas daugeliu atveju būna pakankamai tikslus. Iškilus reikalui, imami grunto pavyzdžiai laboratoriniams tyrimams. Esant reikalui (statomo kamino vietoje), daromi tyrimi pastato vidurinėse dalyse. Visais atvejais šių tyrimų reikalingumą turi gerai suprasti ir pats užsakovas, ypač, jei jis bus statomo namo savininkas.
Šiuolaikinės statybos technologijos leidžia ištaisyti statybos metu padarytas klaidas, bet klaidų taisymas yra daug brangesnis negu pati statyba. Todėl netaupykime pinigų tiems darbams, kurie yra technologiškai pagrįsti. Toks taupymas visada vėliau atveda į didelį nemalonumą - gerai, jei pavyksta broką ištaisyti, bet yra nemažai žinoma atvejų, kai tekdavo viską griauti ir statyti iš naujo, prieš tai atlikus geologinius tyrimus taip, kaip priklauso.
Inžineriniai geologiniai grunto tyrimai šiuolaikinėje statyboje yra ir moksliškai, ir technologiškai, ir ekonomiškai pagrįstas projektavimo etapas. Jie padeda išvengti ir galimų komplikacijų statybos bei eksploatavimo metu, ir sutaupo pinigus, kurie būna išleidžiami statant su niekuo nepagrįsta “atsarga”.

2 komentarai: